Na Vánoce se děti těší na dárky, dámy se těší ze zdobení stromku a věšení serepetiček s vánoční tematikou a pánové se zase těší až si v klidu domova otevřou pivo a až ho spláchnou dalším pivem. No, možná to je trochu stereotyp, každá domácnost to má trochu jinak. Jedna věc je ale všude stejná a na Vánoce se na ní těší všichni bez výjimky. A tou je bramborový salát.
Jde to (fakt snadno) i bez masa a vajíček
Občas mě fascinuje, jak moc je rostlinná strava pro spoustu lidí naprosto nepředstavitelnou záhadou. V období Vánoc mě v tom každý rok někdo utvrdí dotazem, co si vlastně připravuji za večeři na Štědrý večer. Na to odpovídám jednoduše „to samý, co ty“. A většinou následuje velice udivený výraz.
Ale určitě to neberte jako rýpání, spíš je to jedna z věcí, nad kterou se vegani společně zasmějí. Ve skutečnosti to chápu, i pro mě bylo veganství před 10 lety stejně pochopitelné jako jaderná fyzika. Naopak je v době svátků na místě ocenit každého, kdo zkusí Vánoce prožít bez živočišných produktů. Nebo by se dalo říct také prožít Vánoce bez násilí, což je zároveň název chvályhodné iniciativy, která se v tomto ohledu snaží o osvětu.
Takže se milí vegani o Vánocích se svými blízkými rozhodně nehádejte, uvědomte si, že vás k veganství taky nikdo nedonutil násilím, jděte příkladem, a případně všechno v klidu vysvětlete. Třeba jak snadno a jednoduše lze připravit veganský bramborový salát.
Ingredience:
Na salát:
- 1 kg brambor
- 400 g mrkve
- 300 g hrášku
- 100 g petržele
- 4 větší kyselé okurky
- 1 cibule
- 400 g sojanézy
- 4 lžíce hořčice
- sůl (případně černá sůl)
- pepř
Na řízky:
- balení sojových plátků
- zeleninový vývar (nemusí být)
- hladká mouka
- strouhanka
- kurkuma
- olej na smažení
- citrón (nemusí být)
- sůl (případně černá sůl)
- pepř
Recept:
Brambory uvařte cca 20 minut v osolené vodě, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pokud máte krájecí mřížku na hranolky, můžete si s ní značně krájení usnadnit. Mrkev a petržel oškrábejte, nakrájejte na o něco menší kostičky a krátce povařte do změknutí.
Stejně nakrájejte i nakládané okurky a cibuli nadrobno. Potom všechny ingredience dejte do velké mísy a ne moc zhurta všechno promíchejte. Takže postupně přidávejte sojanézu, hořčici, sůl (ideálně černou nebo třeba 50 na 50), pepř a trochou láku z okurek. Hotový salát nechte nakonec vychladit.
A nezapomeňte na to, že bramborový salát není o předem odměřených množstvích, ale naopak je potřeba neustále ochutnávat a vylaďovat, protože to je ta největší zábava a tak dosáhnete nejlepšího výsledku.
A teď k řízkům. Dejte tak na 15 minut vařit sojové plátky do zeleninového vývaru, vody s kostkou zeleninového bujónu nebo alespoň hodně osolené vody. Potom vodu slijte a z plátků pořádně vymačkejte vodu.
Na trojobal, ve kterém obalíte řízky si připravte tři nádoby. Do první dejte hladkou mouku, do druhé si místo vajíčka zamíchejte až do konzistence hustšího dresingu hladkou mouku s vodou a kurkumou (a případně i černou solí pro chuť vajec) a do třetí strouhanku. Plátky si osolte, opepřete, obalte v trojobalu a na rozpáleném oleji osmažte do zlatavé až hnědé barvy po obou stranách a máte hotovo.
Akara: Fazolové kuličky ze západní Afriky