Říká vám něco pomazánka jménem kőrözött? V upravené verzi se v Čechách tahle pochoutka ustálila pod názvem budapešťská pomazánka. Ta patří mezi klasický sortiment pomazánek a lahůdek v českých obchodech a stejně jako třeba pařížský salát si vlastní veganskou verzi určitě zaslouží.
Zároveň budapešťská pomazánka patří mezi ty, které jsem dávno v době před přechodem na veganství rozhodně neřadil mezi nejoblíbenější. Jakmile jsem ale ochutnal veganskou verzi, hned jsem si jí oblíbil. Takže doufám, že si k ní najdete cestu stejně jako já.
Ingredience:
- 180 g tofu
- 50 ml sójové smetany
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl
Recept:
Nakrájejte cibuli a česnek a osmahněte je na oleji. Jakmile se cibule s česnekem začne zbarvovat do zlatova, přisypte sladkou papriku, zamíchejte a vypněte plotnu.
Nakrájejte tofu na kostičky a rozmixujte ho se sójovou smetanou. Pak přidejte i osmahlou cibuli s česnekem a paprikou a lahůdkové droždí, osolte podle chuti a rozmixujte.
Hotovou pomazánku namažte na chleba nebo si jí nabírejte rohlíkem jako za starých časů. A můžete jí ještě ozdobit nakrájenou červenou paprikou, petrželkou, atd.
Spaghetti aglio olio e peperoncino: Žhavá italská klasika