Studené RAW polévky by se leckomu mohly zdát jako nový trend posledních let. Pravdou ale je, že existují i tradiční studené polévky, které mají svou historii i svůj název – jako třeba bulharská polévka tarator. Ta skutečně nejznámější ale pochází ze Španělska a jmenuje se gazpacho.
Totální osvěžení ze Španělska
V horkých letních dnech má málokdo chuť se cpát těstem, bramborami nebo zelím. Pokud máte správně seřízené chuťové buňky a všechny další signály, které vám vaše vlastní tělo vysílá, budou se vám sbíhat sliny spíše na něco studeného, šťavnatého, prostě osvěžujícího.
A věřte, že tohle splňuje gazpacho na 100%. Vlastně neznám moc větších osvěžení než si připravit vlastní přímo ve Španělsku z místní zeleniny. Gazpacho je pro Španěly jako svíčková pro Čechy. Tahle polévka je ve Španělsku tak oblíbená a rozšířená, že se tam prodává hotová v láhvích nebo tetrapackovém balení na každém rohu. Až jí vyzkoušíte, pochopíte proč.
Ingredience:
- 6 středních rajčat
- 1 menší okurka
- 1 zelená paprika
- 1 velká červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- sůl
- pepř
Recept:
Rajčata, okurku a papriku zbavte semínek a společně s cibulí nakrájejte na středně velké kousky. Část nakrájené zeleniny si ideálně dejte stranou. Nemusíte, ale je to tak lepší. Uvidíte proč.
Prolisujte česnek a společně s nakrájenou zeleninou jej vhoďte do mixéru, do kterého pak přidejte i olivový olej, citrón a podle chuti sůl a pepř. Pokud vám nevadí, že gazpacho nebude RAW, tak si určitě přidejte i trochu červeného vinného octa.
Hotové gazpacho nechte ideálně alespoň na 2 hodiny vychladit v lednici. Nakrájenou zeleninu, kterou jste si dali stranou, si pak dejte při servírování do polévky místo krutonů.
Pesto z medvědího česneku: Recept s procházkou v přírodě