Gazpacho: Španělská studená polévka

Recept na gazpacho

Studené RAW polévky by se leckomu mohly zdát jako nový trend posledních let. Pravdou ale je, že existují i tradiční studené polévky, které mají svou historii i svůj název – jako třeba bulharská polévka tarator. Ta skutečně nejznámější ale pochází ze Španělska a jmenuje se gazpacho.

Totální osvěžení ze Španělska

V horkých letních dnech má málokdo chuť se cpát těstem, bramborami nebo zelím. Pokud máte správně seřízené chuťové buňky a všechny další signály, které vám vaše vlastní tělo vysílá, budou se vám sbíhat sliny spíše na něco studeného, šťavnatého, prostě osvěžujícího.

A věřte, že tohle splňuje gazpacho na 100%. Vlastně neznám moc větších osvěžení než si připravit vlastní přímo ve Španělsku z místní zeleniny. Gazpacho je pro Španěly jako svíčková pro Čechy. Tahle polévka je ve Španělsku tak oblíbená a rozšířená, že se tam prodává hotová v láhvích nebo tetrapackovém balení na každém rohu. Až jí vyzkoušíte, pochopíte proč.

Ingredience:

  • 6 středních rajčat
  • 1 menší okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1 velká červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • pepř

Recept:

Rajčata, okurku a papriku zbavte semínek a společně s cibulí nakrájejte na středně velké kousky. Část nakrájené zeleniny si ideálně dejte stranou. Nemusíte, ale je to tak lepší. Uvidíte proč.

Prolisujte česnek a společně s nakrájenou zeleninou jej vhoďte do mixéru, do kterého pak přidejte i olivový olej, citrón a podle chuti sůl a pepř. Pokud vám nevadí, že gazpacho nebude RAW, tak si určitě přidejte i trochu červeného vinného octa.

Hotové gazpacho nechte ideálně alespoň na 2 hodiny vychladit v lednici. Nakrájenou zeleninu, kterou jste si dali stranou, si pak dejte při servírování do polévky místo krutonů.