Líbí se vám na pohled obyčejné jídlo a rajcuje vás představa poctivé vesnické polévky? Tak v tom případě určitě vyzkoušejte vydatnou fazolovou polévku grah, která se běžně připravuje hlavně v Srbsku nebo Chorvatsku. Patří do ní samé levné a obyčejné ingredience a zasytí i ty nejhladovější žaludky.
Skvělý základ k pivu
Asi sami víte, jaké jídlo máte nejradši k pivu a na oslavách. Grah k nim ale můžete s klikem zařadit. Je to skutečně hutná polévka, která vás řádně zasytí, a před výletem na kole nebo než vyrazíte na koupaliště si jí nedávejte.
Pamatuje si taky na buřtguláš ve školní jídelně? Když jsem si doma poprvé připravoval grah, vzpomněl jsem si na něj. Grah zasytí zrovna tak a jako levné a vydatné pohoštění u piva je taky perfektní.
Ingredience:
- 400 g bílých fazolí (již předem namočené a uvařené nebo z konzervy)
- 200 g seitanu
- 100 g žampionů
- 1 mrkev
- 300 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce hladké mouky rozmíchané v 60 ml vody
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl
- pepř
- petrželová nať
Recept:
Na středním plameni osmahněte v hrnci na oleji cibulku a česnek s paprikou.
Přidejte do hrnce bobkový list, žampiony a seitan a další 3 minutky ještě za stálého míchání orestujte.
Následně přidejte do hrnce i fazole a restujte další 3 minuty.
Poté přilijte do hrnce zeleninový vývar a na mírném plameni vařte přibližně 5 minut.
Pak do hrnce přilijte vodu zahuštěnou moukou a pořádně zamíchejte. Pak přidejte ještě lahůdkové droždí a osolte, zase pořádně zamíchejte a vařte ještě dalších 5 minut.
Polévku podávejte ozdobenou petrželí a s chlebem.
RAW jahodový dort: Jednodušší už to snad být nemůže