Grah: Tradiční vydatná balkánská fazolová polévka

Recept na veganskou balkánskou polévku grah

Líbí se vám na pohled obyčejné jídlo a rajcuje vás představa poctivé vesnické polévky? Tak v tom případě určitě vyzkoušejte vydatnou fazolovou polévku grah, která se běžně připravuje hlavně v Srbsku nebo Chorvatsku. Patří do ní samé levné a obyčejné ingredience a zasytí i ty nejhladovější žaludky.

Skvělý základ k pivu

Asi sami víte, jaké jídlo máte nejradši k pivu a na oslavách. Grah k nim ale můžete s klikem zařadit. Je to skutečně hutná polévka, která vás řádně zasytí, a před výletem na kole nebo než vyrazíte na koupaliště si jí nedávejte.

Pamatuje si taky na buřtguláš ve školní jídelně? Když jsem si doma poprvé připravoval grah, vzpomněl jsem si na něj. Hlavně proto, že jsem polévku zahustil poněkud přehnaně, tak si na to dejte taky pozor. Buřtguláš není požadovaný level zahuštění. Grah ale zasytí zrovna tak a jako levné a vydatné pohoštění u piva je tak perfektní.

Ingredience:

  • 400g bílých fazolí (již předem namočené a uvařené nebo z konzervy)
  • 200g seitanu
  • 100g žampionů
  • 2-3 mrkve
  • 1 lžíce hladké mouky rozmíchané v 60ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • šálek zeleninového vývaru (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať

Recept:

Na středním plameni osmahněte v hrnci na oleji cibulku a česnek s paprikou a česnekem.

Přidejte do hrnce bobkový list, žampiony a seitan a další 3 minutky ještě za stálého míchání orestujte.

Následně přidejte do hrnce i fazole a restujte další 3 minuty.

Poté přilijte do hrnce šálek zeleninového vývaru, případně stačí vody, a na mírném plameni vařte přibližně 5 minut.

Pak do hrnce přilijte vodu zahuštěnou mokou a pořádně zamíchejte. Pak přidejte ještě lahůdkové droždí a osolte, zase pořádně zamíchejte a vařte ještě dalších 5-10 minut.

Polévku podávejte ozdobenou petrželí a s chlebem.