Poslední 3 roky začínám vždycky s příchodem jara vyhlížet medvědí česnek. Nejenže je to super zdravá bylina, ale hlavně je super si udělat procházku do přírody, když ho s přítelkyní jdeme natrhat. A pak je taky super udělat si z něj nějakou dobrotu. Pesto z medvědího česneku je podle mě nejjednodušší a zároveň nejlepší využití.
Buďte při sbírání medvědího česneku ohleduplní
Bohužel ne každý, kdo chodí medvědí česnek sbírat, chodí sbírat z radosti a pro vlastní potřebu. Server Na-ovoce.cz, na kterém najdete mapu volně rostoucího ovoce, ořechů či bylin v ČR, kvůli tomu dokonce medvědí česnek z mapy vyřadil.
Když tedy půjdete medvědí česnek sbírat, berte si jen tolik, kolik opravdu spotřebujete, netrhejte celou rostlinu, utrhněte z ní pouze jeden až dva listy a nešlapejte po medvědím česneku. Všichni přece chceme, aby na stejném místě rostl i příští rok.
Ingredience:
- 150 g medvědího česneku
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- 100 g vlašských ořechů (nemusí být)
Recept:
Nejdříve omyjte listy medvědího česneku, zbavte je stonků a nechte je oschnout, například na utěrce.
Potom rozmixujte medvědí česnek z olivovým olejem, solí a případně i s vlašskými ořechy. Ty můžete použít a nemusíte. Olivového oleje každopádně dejte pro začátek méně a postupně přidávejte, dokud nebude spokojeni s konzistencí.
Hotové pesto z medvědího česneku skladujte v uzavíratelných sklenicích a použijte ho například do špaget. Přidejte ještě sušená rajčata, posypejte domácím veganským sýrem a máte první super využití pesta.
Ovesná kaše: Zdravější sestřička anglické snídaně