Falafel: Orientální karboše z cizrny

Veganský recept na falafel

Tuhle orientální dobrotu předpokládám každý zná, ale pro jistotu. Falafel jsou karboše anebo kuličky z cizrny, které jsou původem odněkud z oblasti Izraele. Takže nejlepší dostanete určitě tam, ale když si uděláte vlastní, taky si pochutnáte. Ideálně třeba v kombinaci s hummusem nebo salátem tabbouleh.

Bistro vs domácí příprava?

Falafel je přirozeně veganský recept a můžete si ho díky nabídce kebab bister dát takřka na každém rohu. Třeba ve vyhlášeném bistru Paprika. Ale i spousta dalších podniků vyšvihne falafel, na kterém si pochutnáte. Tak kde je motivace připravit si ho doma?

Za prvý je to samozřejmě rozpočet. Z jednoho pytliku cizrny připravíte falafel v takovém množství, že nebudete vědět, co s ním. A za druhý máte jednoznačně kontrolu nad složením. Samotný falafel asi nebude problém, ale třeba omáčky? V běžném kebab bistru máte většinou na výběr buď pálivou nebo nic. Dokonce ani hummus.

Ingredience:

  • 200 g suché cizrny
  • ½ šálku petržele
  • 3 lžíce tahini
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžička mletého nebo hrstka lístků koriandru (nemusí být)
  • ¼ lžičky kajenského pepře (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

Recept:

Nejdřív musíte dát přes noc namočit cizrnu – tu ale potom nevařte. Druhý den pak jako první krok nakrájejte cibuli, nasekejte petržel a utřete nebo propasírujte česnek.

Následně všechny ingredience spolu řádně rozmixujte, dochuťte a vzniklé těsto dejte alespoň na čtvrthodinku ztuhnout do lednice.

Z těsta pak vytvarujte placičky nebo kuličky. Ty pak osmahněte ve vyšší vrstvě oleje do zhnědnutí (můžete i péct v troubě, pokud je chcete mít zdravější, ale na výsledku je to podle mě znát).

Hotový falafel podávejte v pita chlebu nebo tortille s hummusem nebo si udělejte dressing ze sojového jogurtu s česnekem a výborně se k tomu hodí i salát tabbouleh.