Každý rok dávám 4. dubna na Facebook pro pobavení hlášku o tom, že je mezinárodní den mrkve. Už vloni mě napadlo, že bych měl při té příležitosti přidat nějaký recept s mrkví. Ale jaký? Mrkvový salát zvládne každý bez receptu, další možností by mohla být třeba nějaká mrkvová polévka, ale nakonec mě napadl RAW mrkvový dort. Ten je výtečný, jednoduchý na přípravu, zdravý a řekl bych, že i dostatečně slavnostní. Takže si datum zakroužkujte v kalendáři a oslavte den mrkve s dortem, jak se patří.
RAW dorty jsou prostě geniální
Obecně RAW dorty vnímám jako úplně geniální řešení, které spojuje samé zdravé suroviny a jednoduchou přípravu v chutném, sladkém dezertu. Jediná nevýhoda jsou poněkud dražší suroviny, než když si upečete třeba povidlové buchty. Jako úplně první jsem zkusil jahodový dort a byl parádní. Teď bych se rád podělil o mrkvový dort, který není možná tolik šťavnatý, jako je ten jahodový, ale v zimě je jahodový z hlediska sezónního stravování trošku mimo.
Ingredience:
Poleva:
- 150 g kešu ořechů
- 120 ml kokosového krému
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce javorového sirupu
Dort:
- 220 g jemně nastrouhané mrkve
- 400 g datlí bez pecek
- 300 g vlašských ořechů
- 70 g kokosové mouky
- 40 g rozinek
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- špetka soli
- vanilkový extrakt (nemusí být)
Recept:
Kešu ořechy nechte pár hodin předem namočit ve studené vodě (nebo hodinu v horké vodě, pokud nebazírujete na tom, aby dort byl RAW). Potom vodu slijte a kešu osušte.
Mezitím nastrouhejte mrkev najemno a datle vypeckujte, pokud už nejsou, a nakrájejte na drobné kousky.
POZOR! Pokud máte nějaký levnější mixér, dejte si pozor, abyste ho nepřehřáli, a dělejte při mixování přestávky.
V mixéru par rozmixujte vlašské ořechy s kořením a solí. Pak je přidejte do mísy k nasekaným datlím a mrkvi, přidejte kokosovou moukou a rozinky a promíchejte, aby se těsto i chutě spojily. Těsto pak rovnoměrně rozprostřete na dno formy na dort.
Potom rozmixujte připravené kešu ořechy s kokosovým krémem, citronovou šťávou a javorovým sirupem do opravdu hladké krémové konzistence. Vzniklou polevu potom opět rovnoměrně rozprostřete na dort.
Formu s hotovým dortem pak dejte cca na 3 hodiny do mrazáku, aby dort ztuhnul. Pak ho přesuňte do ledničky, kde vám vydrží až týden.
Tarator: Balkánská studená okurková polévka