Neexistuje moc jednodušších a rychlejších receptů, než jsou špagety a těstoviny obecně. V tom je italská kuchyně skutečně geniální. Jedním z klasických receptů jsou spaghetti al pomodoro, které jsou mimo jiné ideální na spotřebování měkkých rajčat, která se vám už nechce jíst za syrova.
Místo blbých nudlí si radši kupte solidní pastu
Pomodoro znamená v italštině rajčata, takže je podle názvu jasné, že jsou základem receptu. Čím lepší rajčata, tím lepší omáčka, takže domácí ze zahrady jsou samozřejmě top. Hlavně ale nepoužívejte úplně čerstvá tvrdá rajčata, s nimi je příprava peklo a výsledek bude stejně stát za vyliž mrkev.
Ještě větší pozornost ale věnujte výběru pořádných špaget. Pokud si nebudete kupovat špagety třeba ve specializované italské prodejně, zapomeňte alespoň na shity ze supermarketu a kupte si třeba nějaké fajnové celozrnné. Když už supermarket, tak alespoň Barilla. To je jediná v supermarketu dostupná značka, o které se dá říct, že vyrábí špagety a ne nudle.
Stejně jako ostatní italské recepty jsou totiž i spaghetti al pomodoro hlavně o kvalitních a čerstvých surovinách. Mimochodem dobrá rajčatová omáčka je základ italské kuchyně, protože tvoří základ dalších klasických italských těstovin, takže když umíte al pomodoro, umíte už v podstatě i další jako třeba arrabiatta.
Ingredience:
- 200 g špaget
- 9 středních rajčat
- 4-5 lžic olivového oleje
- 5-6 stroužků česneku
- lístky čerstvé bazalky
- veganský sýr (nemusí být)
- sůl
- pepř
Recept:
Rajčata u bubáka nařízněte ve tvaru X a pak hoďte na minutu do vroucí vody. Pak je vyjměte, hoďte do studené vody a oloupejte slupku. Díky krátkému „pobytu“ ve vroucí vodě vám půjdou snáze oloupat. Prsty pak rovnou z rajčat vytlačte semínka a vodu z vnitřku. Rajčata pak nakrájejte na drobno.
Do hrnce nalijte olivový olej a na středním plameni mírně osmahněte nakrájený česnek a poté přidejte rajčata. Ta pustí následně šťávu, osolte je a můžete pokračovat na mírnějším plameni za občasného míchání, dokud nezačnou rajčata připomínat omáčku – max. 20 minut. Na druhou stranu se vám určitě nesmí připalovat, takže to určitě nepřehánějte. Záleží hlavně na velikosti plamene, ale i na použitých rajčatech, jak moc na drobno byly nakrájené atd. Každopádně není problém v případě potřeby omáčku poté i krátce rozmixovat ponorným mixérem. V tom případě zvažte, jestli z omáčky nevyndat kousky česneku. Záleží na tom, jak moc máte rádi chuť česneku.
Následně nechte na opravdu velice mírném plameni, mezitím si omáčku dochuťte solí a pepřem a ke konci než budete servírovat přidejte na chvilku také nasekané lístky bazalky.
Zatímco dokončujete omáčku už můžete dát vařit vodu na špagety. Vodu nezapomeňte pořádně osolit, je to opravdu důležité. Říká se, že voda na těstoviny se nedá přesolit. Jakmile se špagety uvaří podle návodu (nebo klidně o minutku méně, stejně vám trochu dojdou v omáčce, a chcete je mít al dente), sceďte je a pak přidejte k omáčce a pořádně promíchejte.
Podávejte s čerstvými lístky bazalky a posypejte případně sypkým domácím veganským sýrem.
Hrachová polévka: Krémová česká klasika