Ajo blanco je specialita španělské kuchyně, přesněji řečeno andaluské, a hodí se hlavně v letních měsících. Stejně jako gazpacho se tahle polévka totiž podává studená a ve vedrech, které ve Španělsku jsou, fakt osvěží.
Lokální kuchyni, aby člověk pohledal
Když jsme před rokem jeli s přítelkyní na dovolenou do Andalusie, můj soused, který je původem z Málagy, mě varoval před fakt hodně silným sluncem. V tom se teda určitě nespletl. Spálili jsme se raz dva, ani jsme nevěděli jak. A pak mi doporučil, ať si kromě gazpacha někde dám taky ajo blanco. Že prý skvěle osvěží a v nabídce místních restaurací a barů je prý docela běžně.
No, zas tak běžně jako gazpacho fakt ne. Ajo blanco se mi nakonec bohužel nikde najít nepodařilo (obrovskou radost mi ale udělal objev z Granady – tapas jménem berenjenas fritas con miel), a tak jsem si po návratu domů udělal vlastní ajo blanco. Konec konců vedra tu máme taky. A musím sousedovi dát za pravdu, je to fakt překvapivě osvěžující.
Ingredience:
- 170 g blanšírovaných mandlí
- 700 ml vody
- 1-2 stroužky česneku
- 220 g bílého chleba bez kůrky
- 2 lžíce extra-virgin olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- hroznové víno
- máta
- sůl
Recept:
Pokud nemáte blanšírované mandle, tak dejte mandle na minutu vařit do vody, pak slijte vodu a mandle hned zchlaďte propláchnutím ve studené vodě. Každou mandli potom zmáčkněte. Mandle jednoduše vyskočí ze slupky.
V mixéru rozmixujte mandle s vodou a česnekem, potom přidejte chléb nakrájený na kostky a rozmixujte dohladka. Polévku pak dochutíte solí, vinným octe a olivovým olejem a pokud nemáte nějaký vysoce výkonný mixér, tak ji ještě proceďte jemným sítkem a nakonec nechte vychladit alespoň 2 hodiny.
Ajo blanco pak podávejte vychlazené a ozdobené nakrájenými hrozny, lístky máty a kapkami olivového oleje.
Pařížský salát: Veganská varianta klasiky z bufáče