Risotto ai funghi porcini: Italský recept pro české houbaře

Veganský recept na risotto ai funghi porcini (hříbkové rizoto)

V Čechách se bohužel většinou za klasické rizoto považuje takové to oranžové srbské rizoto ze školní jídelny. A i když proti němu nic zásadního nemám, byla by škoda v životě neochutnat pořádné italské rizoto, kterých existuje spousta druhů. Třeba risotto ai funghi porcini – tedy hříbkové rizoto.

Zkuste to pěkně podomácku

Původně jsem chtěl psát recept na risotto bianco, což je základní „bílé“ rizoto, které je více méně základem pro všechny ostatní. A přestože je podle mě i nejjednodušší varianta rizota chuťově super, trochu jsem se obával, že to pro někoho může být chuťově až moc obyčejné, nevýrazné. A tak jsem si vzpomněl na risotto ai funghi porcini, které jsem poprvé vyzkoušel, když jsem nakoupil hódně zlevněné sušené hříbky a nevěděl co s nimi. Pokud jste ale na rozdíl ode mě houbaři, tak si ideálně nasbírané hříbky z lesa naložte a máte to ještě lepší.

Jinak na přípravu veganských rizot obecně si můžete nakoupit veganský parmezán jako hotový výrobek, který vytvoří ještě o něco věrnější a lepší chuť. Na druhou stranu to není nutné, když se vám rizoto povede, mělo by být dostatečně krémové i tak. Takže je to skutečně na vás. Já si pouze při servírování dám navrch na chuť trochu podomácku vyrobeného sypkého „sýra“ a jsem happy.

Ingredience:

  • 200 g rýže arborio
  • 30 g sušených hříbků (váženo za suchého stavu)
  • 70 ml olivového oleje
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • hladkolistá petržel
  • veganský sýr

Recept:

Hříbky dejte nejdřív na hodinku naložit do horké vody. Potom hříbky, cibuli, česnek a petržel nakrájejte.

Na mírném plameni nechte skutečně velmi pomalu cibulku s česnekem osmahnout v oleji dosklovata. Pak zvyšte plamen, přidejte rýži a osmahněte jí, až po chvíli „zprůhlední“. V tu chvíli přidejte nakrájené hříbky a zalijte rýži vínem. Víno nechte za stálého míchání v rýži vyvařit. Následně přilijte první naběračku zeleninového vývaru a nechte na středním plameni za stálého míchání vařit. Vývar po naběračkách postupně přidávejte, dokud se v něm rýže uvaří. Zatímco se rýže vaří si rizoto osolte a opepřete podle chuti.

Až bude rýže uvařená, zamíchejte do rizota nasekanou petržel (a případně i nastrouhaný veganský parmezán). Pokud do rizota nepřidáte kupovaný veganský parmezán, můžete si na něj dát na chuť domácí sypký veganský sýr.