Napodobit chuť vajíček v jídlech, která jsou v podstatě jenom z vajíček, je docela výzva. Nahradit míchaná vajíčka jsem zvládnul hned, jak jsem se stal veganem, ale veganská vajíčková pomazánka pro mě byla vždycky trochu oříšek. Až doteď.
Ne, že by pomazánka byla složitá na přípravu, ale konzistenčně a chuťově mě moje pokusy prostě nepřišly dostatečně dobré. Byl to vlastně podobný příběh, jako s veganskou omeletou, na kterou je na internetu plno receptů, ale žádný mi nevycházel dost dobře. Občas si prostě člověk metodou pokus omyl musí recepty vyladit podle svého. Takže můj recept na veganskou vajíčkovou pomazánku vypadá nakonec následovně.
Ingredience:
- 1 uzené tofu
- 100 ml sojového jogurtu
- 2 lžíce sojanézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 a ½ lžičky černé soli
- hrst najemno nakrájené bílé části jarní cibulky
- pepř
Recept:
Uzené tofu nastrouhejte na jemném struhadle a bílou část jarní cibulky nakrájejte najemno.
Všechny ingredience dejte do mísy a dobře zamíchejte.
Hotovou pomazánku namažte na chleba a ozdobte nasekanou zelenou částí jarní cibulky nebo pažitkou.
Svíčková: Nejoblíbenější česká omáčka ve veganském provedení